Många tror att det är lätt att bara skaffa en hund. Men är det egentligen så enkelt? Själva hundköpet är förstås inte så svårt. Det gäller bara att hitta en hund man gillar på en annons eller hos en uppfödare. När man funnit hunden och köpt den börjar dock det stora arbetet. Om man köper en valp finns det en hel del att tänka på.

Börja träna valpen

När man har fått hem sin valp är det dags att börja träna den. Det är viktigt att den får lära sig gränser, rumsrenhet med mera så tidigt som möjligt. När valpen bits eller tuggar på något den inte får ha, måste man säga till den med en gång och det måste vara konsekvent. Det är klokt att ge hunden något annat att bita på istället. Då lär den sig snabbt vad som är okej att bita på och inte.

Det är också bra om man lär valpen att den ska visa när den behöver gå ut. Om så inte sker riskerar man att hunden gör det den behöver inomhus på golvet eller på mattor. Det är inte så trevligt och lukten kan också sitta kvar länge.

 

Vardagen kan förändras

När man skaffar en hund kan vardagen plötsligt förändras. Det kan till exempel bli så att man inte längre kan spendera lika mycket tid med vänner eller på stan som man är van vid. Om man arbetar kanske man antingen behöver ta med sig hunden eller ordna så att någon passar den. En hund kan nämligen inte lämnas ensam speciellt länge, speciellt inte när den är valp.

Om man har planerat att åka på semester med sin familj eller med någon annan kan det vara läge att tänka om när man skaffar hund. Man kan inte bara åka vind för våg utan man måste tänka på hunden.